Jak kwitnie nawyk pustej paplaniny.

• Jak kwitnie nawyk pustej paplaniny.

Witam wszystkich wielbicieli kulturalnej rozmowy na czacie pl.

Zauważyłam, iż anonimowa tożsamość graczy na czacie pl jest nadużywana zwrotami, które wychodzą poza granice dobrego smaku. Napotkać można wypowiedzi pisemne, które nigdy nie powinny zostać napisane pod adresem drugiego gracza. Niektóre z nich to niepozorne słowa osadzone w określonym kontekście, z taką ilością literówek w formie nieocenzurowanej lub ocenzurowanej, iż trudno te obsceniczne słowa wzrokowo “odsiać’’. Niestety, wulgarny czat naraża moje oczka na silny niesmak, aby nie rzec obrzydzenie, gdyż wskazuje na brak szacunku wobec innego gracza/graczy. Prześmiewcy celowo wprowadzają w błąd nowych graczy (złośliwe podają nieprawdziwe informacje), bywają wyrachowane podteksty o zabarwieniu erotycznym, które mają na celu poniżenie, ubliżanie, oczernianie, oraz prowokują przeplatającymi się kreatywnymi przekleństwami etc..Tak więc nie należy tego zjawiska zamieść pod dywan, gdyż uczciwi gracze są narażeni na zniewagę, a mała krążąca, niewinna ploteczka, może przerodzić się w poważny problem.

Myślę, że czat pl powinien służyć nam wszystkim jako nowe miejsce integracji, poznawania nowych znajomości, pożytecznych spotkań, wymiany zdań, poglądów, udzieleniu poprawnych rad i wskazówek, kompetentnej nawigacji po biomach,
      a nie służyć celom moralnie wątpliwym, jako narzędzie do sprawiania innym bólu, krzywdy i przykrości.

Buziaki,

Pozdrawiam!
    • Cześć !!!

Skorzystam z okazji i dodam od siebie parę groszy w poruszanej przez Ciebie kwestii.
      Zacznijmy od tego, że gracze zapominają po co są gry i po co w nie grają. Celem gier jest umilenie wolnego czasu osobie, która w nią gra. Bardziej doświadczeni gracze szukają wyzwań walczą w rankingu ,żeby zdobyć znaczące osiągnięcia, powstaje wtedy rywalizacja, która jest dodatkowym smakiem i siłą napędowa. Zdrowa konkurencja daje też mnóstwo zabawy oraz okazji do wielogodzinnych rozmów z swoimi "rywalami". Smutny jest fakt, że dużo osób o tym zapomina, zamiast miło spędzić czas to tak jak wspomniałaś lepiej "obrzucić się mięsem lub kogoś" na publicznym kanale. Dla mnie takie nieuzasadnione zachowanie jest bardzo przykre. Mało mamy stresu i złości w życiu codziennym, po co sobie jeszcze tutaj dokładać ?? Kiedyś jak grałem w inne gry to fajnie było sobie z kimś popisać, pośmiać a czasami ponarzekać ,bo mnie boss zabił 50 razy. Wierze ,że te czasy kiedyś do nas wrócą, lepiej być normalnym i empatycznym niż internetowym pozerem.

Tyle ode mnie. Duże brawa dla założycielki tego tematu za odwagę, pozdrawiam :thumbsup:
    • Balladka wrote:

Witam wszystkich wielbicieli kulturalnej rozmowy na czacie pl.

Zauważyłam, iż anonimowa tożsamość graczy na czacie pl jest nadużywana zwrotami, które wychodzą poza granice dobrego smaku. Napotkać można wypowiedzi pisemne, które nigdy nie powinny zostać napisane pod adresem drugiego gracza. Niektóre z nich to niepozorne słowa osadzone w określonym kontekście, z taką ilością literówek w formie nieocenzurowanej lub ocenzurowanej, iż trudno te obsceniczne słowa wzrokowo “odsiać’’. Niestety, wulgarny czat naraża moje oczka na silny niesmak, aby nie rzec obrzydzenie, gdyż wskazuje na brak szacunku wobec innego gracza/graczy. Prześmiewcy celowo wprowadzają w błąd nowych graczy (złośliwe podają nieprawdziwe informacje), bywają wyrachowane podteksty o zabarwieniu erotycznym, które mają na celu poniżenie, ubliżanie, oczernianie, oraz prowokują przeplatającymi się kreatywnymi przekleństwami etc..Tak więc nie należy tego zjawiska zamieść pod dywan, gdyż uczciwi gracze są narażeni na zniewagę, a mała krążąca, niewinna ploteczka, może przerodzić się w poważny problem.

Myślę, że czat pl powinien służyć nam wszystkim jako nowe miejsce integracji, poznawania nowych znajomości, pożytecznych spotkań, wymiany zdań, poglądów, udzieleniu poprawnych rad i wskazówek, kompetentnej nawigacji po biomach,
      a nie służyć celom moralnie wątpliwym, jako narzędzie do sprawiania innym bólu, krzywdy i przykrości.

Buziaki,

Pozdrawiam!
      uwarzam rze zdecydowanie marz racje i powinło bydź dokładnie tak jak muwirz :)
    • Takiego (pozytywnego) podejścia już dawno nie widziałem!
      Gratuluję szczerości i chęci! =D
      Mam nadzieję, że znajdzie się coraz więcej osób podzielających Twój pogląd w naszym (polskim) community Albiona.
      Może rozważysz złożenie aplikacji na stanowisko Moderatora?

Pozdrawiam,
      VaWoo.
      La baguette! <3

Wiki? Oh, yea we've got sth - wiki.albiononline.com
    • Dzień dobry!

Pragnę serdecznie podziękować VaWoo za docenienie i zachęcenie do złożenia aplikacji na Moderatora tak zacnego społeczeństwa.
      Naprawdę jest mi niezmiernie miło, no i się tu wzruszyłam. A tak serio, to kusząca propozycja, więc zastanowię się nad decyzją.
      Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Buziaczki,
      Pozdrawiam.